Mi-Soft.nlavatar Mozilla thunderbird installeren en configureren 24-10-2013
Wat is Mozilla Thunderbird?
Thunderbird is een gratis, open-source, platformonfhankelijke toepassing voor het beheren van e-mail en nieuwsfeeds. Het is een lokale (in plaats van een webgebaseerde) e-mailtoepassing die krachtig maar toch eenvoudig te gebruiken is. Ook is deze e-mailtoepassing erg veilig en geheel aan uw eigen smaak aan te passen.
U kunt het menu hieronder gebruiken om snel naar een deel van de tutorial te gaan.

Installatie

Installatie Linux:
We kunnen thunderbird op 2 manieren installeren:

 1. Door in de terminal gebruik te maken van apt-get install
  sudo apt-get install thunderbird
  Hierna zal er een wachtwoord gevraagd worden en zodra het juiste wachtwoord is ingevoerd gaat de installatie van start.
 2. Door in het software center te zoeken naar "thunderbird"
image

Na het installeren, is thunderbird gereed om geconfigureerd te worden.
Installatie Windows:
Eerst zal het installatiebestand gedownload moeten worden. Dit kan op de website www.mozilla.org/nl/thunderbird/. De website zou automatisch uw besturingsysteem en taal herkennen. Hierna kunt u gewoon dubbelklikken op het installatie bestand en de installatie zal van start gaan.

Let op! Bij windows vista / 7 / 8 zou er een UAC gebruikersaccountbeheer popup omhoog kunnen komen. Dit is volkomen veilig en U kunt gerust op "Ja" klikken.
Klik hierna op volgende.
image

Kies in dit scherm voor standaard.
Vink "Thunderbird als mijn standaard e-mail toepassing gebruiken" aan als u Mozilla Thunderbird als standaard e-mail programma wilt gebruiken op uw computer. Dit kan later nog aangepast worden.
Klik daarna op volgende en dan op installeren. Nadat de installatie is voltooid kan thunderbird geconfigureerd worden.

E-mail configureren

Zodra u Thunderbird heeft opgestart komt er meteen een pop-up in beeld.
image

In deze tutorial gaan we ervan uit dat u al een e-mail adress heeft, klik daarom ook links onderin op " Dit overslaan en mijn bestaande e-mailadress gebruiken. ".
Hierna komt er een venster waar er gegevens moeten worden ingevuld.

 1. Vul bij "Naam" een duidelijke naam in, deze zal getoond worden aan de ontvanger.
 2. Vul uw e-mail adres in.
 3. Als u " Wachtwoord onthouden " uitvinkt zal er elke keer bij het opstarten een wachtwoord gevraagd worden. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk en veilig zijn op een gedeelde computer.
 4. Voor mij ziet het er zo uit:

  image

 5. Klik op doorgaan.
  In de meeste gevallen zal Thunderbird automatisch de server instellingen herkennen. Controlleer altijd deze instellingen voordat u doorgaat! Als Thunderbird niet automatisch de instellingen herkend zal u deze handmatig in moeten voeren. U kunt deze gegevens vinden in een brief of email die u van u e-mail provider heeft gekregen. Ook kunt u deze vinden op de volgende websites:
  Instellingen voor inkomende post
  Instellingen voor uitgaande post

 6. Kies of u de berichten op de server wilt laten staan (imap) of dat uw de emails op de computer wilt bewaren (pop3), imap is altijd beter.
 7. Druk op "klaar". Hierna zal uw wachtwoord worden gecontroleerd. Hierna kunt u e-mails ontvangen en verzenden!

Startpagina verwijderen of wijzigen

Bij het opstarten van Thunderbird komt de standaard startpagina tevoorschijn. Deze kunt u wijzigen of verwijderen.

 1. Klik op het menu teken en selecteer voorkeuren - voorkeuren image
 2. Als u geen startpagina wilt, vinkt u "Wanneer thunderbird start, de startpagina in het berichtgedeelte tonen" uit. wilt u de startpagina aanpassen, verander dan de locatie in een web-adres. Als voorbeeld doe ik hier http://www.mi-soft.nl. Druk hierna op enter of sluiten.
  image
 3. De volgende keer dat u thunderbird start zullen deze wijzigingen direct zichtbaar zijn.
  Let op! Alles wat u aanklikt op deze pagina zal in uw standaardbrowser open gemaakt worden. De startpagina kan niet als browser zelf gebruikt worden.

Berichten filteren

Filters controleren bij binnenkomst van een mail op een aantal zaken (die je zelf kunt invullen). Denk hierbij aan wat er in het onderwerp staat of wie de afzender van de mail is. Zodra de mail aan deze eis voldoet, kan deze bijvoorbeeld verplaatst worden naar een bepaalde map of een label krijgen.
In dit voorbeeld gaan we alle facebook, twitter en youtube update berichtjes naar 1 map verplaatsen: social media. Hiervoor moeten we eerst de map "Social Media" aanmaken.

 1. Klik met rechtermuisknop op postvak-in en klik op "Nieuwe Map". Geef deze de naam "Social Media".
  image
 2. Klik op het menu teken en druk op berichtenfilters -> berichtenfilters
  image
 3. Klik bij het volgende venster rechts op " nieuw "
  Let op! Als u met meerdere e-mail accounts werkt diend u links bovenin de desbetreffende e-mail account te selecteren.
 4. Hierna krijgt u het invul schema om de filter te maken, die er alsvolgt uitziet: Hier een uitleg wat alles inhoud:
  image

  Filternaam: De naam van de filter
  Filters toepassen bij het: Als u handmatig uitvoeren aanvinkt, kunt u op ieder moment handmatig uw inbox opschonen. Hierbij gaat de filter voor elke mail na of deze eraan voldoet. Echter is het veel handiger om de mails automatisch te laten checken bij binnenkomst. Bij het "Ophalen nieuwe berichten" kan ook nog worden gekozen of deze voor of na de spamfilter uitgevoerd moet worden.
  Waar de filter op controleerd: Alles wat hier word ingevuld heeft betrekking op waar de filter op controleerd. U kunt hem zelf aanpassen naar eigen smaak. Zo kan er bijvoorbeeld op afzender of onderwerp gecontrolleerd worden. Door het plusje of minnetje kunnen er extra velden worden toegevoegd of verwijderd.
  Deze acties uitvoeren: Zodra de mail aan de gemaakte filters voldoet, moet er iets mee gaan gebeuren. Deze mail kan dan bijvoorbeeld een label krijgen of verplaatst worden naar een map. Ook hier kunt u doormiddel van het plusje en minnetje extra velden toevoegen. Let wel op, deze velden worden in de volgorde van boven naar beneden uitgevoerd!
  Bij ons voorbeeld komt het er zo uit te zien, hier filtreer ik op de afzenders van twitter, facebook, youtube:
  image
 5. Druk als de filter naar wens is ingesteld op "ok". Hierna komt u in het filter-menu. Hier kunnen er filters uitgeschakeld, bewerkt of toegevoegd worden. Om de filter toe te passen op de bestaande inbox klikt u op " nu toepassen ". Omdat we in dit voorbeeld de filter automatisch laten toepassen bij het binnen halen van een e-mail, hoeft dit maar 1 malig gedaan te worden. image

Feed toevoegen

Naast e-mailen kun je in Thunderbird ook feeds toevoegen. Met feeds kunt u op de hoogte zijn van de laatste updates, artikels of nieuwsitems van een website. In dit voorbeeld gaan we een rss-feeds van mi-soft.nl toevoegen.

 1. Klik op het menu teken en druk op voorkeuren - accountinstellingen
  image
 2. Druk links onderin op "Accountacties" en dan "Feedaccount toevoegen".
  image
 3. Hierna komt er een venster om de naam in te voeren. Deze naam komt links in het hoofdmenu te staan, waar verschillende feed urls aan toe gevoegd kunnen worden. Ik laat hem hier als de standaard naam. Druk hierna op volgende, daarna op voltooien
  image
 4. Om meteen de nieuwste updates te zien bij het opstarten van Thunderbird moet u "Op nieuwe artikelen controleren bij het opstarten" aanvinken. Nu de feed-mapaangemaakt en geconfigureerd is, moeten er nog feeds worden toegevoegd. Dit doen we door te klikken op "Abonnementen beheren".
  image
 5. U kunt feeds toevoegen door ze te importeren (van bijvoorbeeld een andere rss-feed reader) of ze toe te voegen doormiddel van een URL. In dit geval doet we dit via de url: http://mi-soft.nl/rss.xml . Druk daarna op toevoegen en Thunderbird zal gelijk alle laatste updates binnenhalen.

Gerelateerde artikelen

Over de auteur:
Rick's headshot
Rick van Lieshout
Rick van Lieshout is de eigenaar en administrator van Mi-Soft.nl
Ook is hij een manusje van alles en kan daarom in veel categorieen een steentje bijdragen.
U kunt meer over Rick te weten komen op zijn portfolio.
Rick@Mi-Soft.nl | Portfolio | Facebook | Twitter | Google+ | Youtube | Flickr | LinkedIn