Mi-Soft.nlavatar De lasso tool 04-12-2013

marqueetool toolbox
Wat houd deze tool in?

De lasso tool bestaat uit 3 verschillende tools: De lasso tool (voor selecties uit de losse hand), polygonal lasso tool (voor selecties met enkel rechte lijnen) en magnetic lasso tool (voor het automatisch herkennen van de rand van de afbeelding). We zullen eerst algemene dingen vertellen, die voor alle 3 deze tools gelden. Daarna worden alle tools behandeld in een voorbeeld.
Waar kan ik deze tool vinden?
Deze tool kun je links in de toolbox vinden (zie afbeelding rechts) of aanroepen door de toets "L" in te drukken. Door het icoontje even ingedrukt te houden (of met de rechtermuisknop te klikken) kun je uit de verschillende lasso tools kiezen.

Inhoudsopgave:

Selectie's selectie's

Met de selectie opties kunt u bijvoorbeeld aan een bestaande selectie weer selectie's toevoegen of verwijderen. Om tussen deze functies te wisselen zijn links bovenin 4 knopppen te vinden:

- Nieuwe selectie maken: Een geheel nieuwe selectie maken
- Toevoegen aan selectie: Een stukje selectie toevoegen aan de bestaande selectie
- Verwijderen van selectie: Een stukje selectie verwijderen van de bestaande selectie
- Aftrekken uit selectie: Door een 2e selectie te tekenen over de bestaande selectie bekijkt Photoshop waar de 2 selecties elkaar raken en dit bewaart hij.

Omdat de verschillende selectie's te vergelijken zijn met de selecties van de "marque tool" kunt u voor verdere voorbeelden bij tutorial terecht.

Feather feather

Bij het gebruiken van de feather optie worden de randen en de hoeken van de selectie vanuit de binnenkant en buitenkant 'gefade' naar transparant, dit betekent dat je de onderliggende laag erdoorheen kunt zien. Deze blending is te zien zodra je de selectie knipt, plakt of verwijderd. Hoe meer pixels des te groter het bereik van het blenden is (het aantal pixels geeft namelijk aan hoeveel pixels photoshop mag aanpassen).


Refine Edges refine edges

Refine edges is een tool erg geavanceerde tool in photoshop. Als u refine edges gebruikt, zal photoshop middels geavanceerde algoritme proberen de randen van uw object beter te herkennen. Deze tool is dus erg handig bij het maken van selecties van hele kleine dingen (denk aan vacht of haar).


Magnetic lasso tool optie's mlt

Voor de magnetic lasso tool zijn aantal speciafieke opties beschikbaar. Het is erg belangrijk dat deze goed ingesteld worden om het automatisch herkennen van de afbeeldings rand te verbeteren.

Width
Allereerst zien we de width. Het aantal pixels betekent hoe groot de cirkel rondom de muis is. Binnen deze cirkel zal photoshop zoeken naar de rand. Om fouten te voorkomen moet de cirkel niet te groot, maar ook niet te klein zijn. De waarde kan (tijdens het selecteren) veranderd worden met de "[" en "]" toetsen op het toetsenbord. .

Contrast
Ook het contrast is een belangrijke waarde. Dit bepaald hoeveel verschil er moet zijn in kleur en helderheid tussen de achtergrond en het object. Bij een hoog contrast hoort een hoge waarde en bij een laag contrast hoort een lage waarden. Ook het contrast kan (tijdens het selecteren) versteld worden met het toetsenbord door op "," of "." te drukken.

Frequentie
Photoshop zet automatisch een punt op de plekken waar de rand zit. De afstand tussen deze punten kans soms teveel zijn waardoor een kromming slecht geselecteerd wordt. Door de frequentie aan te passen kan deze afstand vergroot of verkleint worden. Dit kan gedaan worden door in de toolbar deze waarde aan te passen of door de ";" of "'" in te drukken.

Pendruk detectie
Mocht u gebruik maken van een tekentablet met pendruk, dan kunt u ze in deze tool gebruiken. Wanneer deze optie aan staat en er word harder gedrukt op de pen, zal de width kleiner worden. Zo kunt u op lastigere plekken simpelweg harder drukken en de rand dus preciezer aangeven.


Voorbeeld verschillende lasso tools

We gaan voor het voorbeeld de volgende foto van een vis gebruiken:
Maar hoe gaan we te werk? Om het grootste deel automatisch te laten doen beginnen we met het automatisch te laten herkennen van de rand doormiddel van "magnetic lasso". Schat eerst in wat de width, contrast en de frequency moeten zijn. Daarna kan er getekend gaan worden. Begin bij een makkelijk punt en trek de muis zo precies mogelijk langs de rand. Het is erg handig om een stuk in te zoomen waardoor de rand voor u zelf ook beter te zien is. Nu zien we dat er bij de neus veel preciezer aangewezen moet worden waar de rand zit. Hier heb ik dus de width lager gezet met "[". Zodra we weer bij de onderkant van de vis zijn zou de width weer iets hoger kunnen, maar het contrast moet zeker omlaag omdat de schaduw photoshop in de war kan brengen. De selectie kan uiteindelijk afgemaakt worden door op het begin punt te eindigen. De selectie ziet er in mijn geval dan zo uit:

Nu ziet u dat photoshop op sommige punten nog fouten heeft gemaakt. Dit kunnen we oplossen op verschillende manieren. Bij deze fout los ik het op met de normale lasso tool + toevoegen aan selectie. Hierbij word dus het gebied dat u nu selecteerd toegevoegd aan de selectie.

Op een ander gedeelte zien we dat photoshop juist het verkeerde geselecteerd heeft. Dit moet dus weg uit de selectie. Dit doen we dan met de lasso tool + verwijderen van selectie. Hierbij word dus het gedeelte wat u selecteerd weggehaald.

Nu zien we op het stuk waar we terug gingen naar het beginpunt dat photoshop niet de rand van de afbeelding aanhield. Omdat dit een rechte lijn is, is dit gemakkelijk op te lossen met "polygonal lasso tool" in combinatie met "toevoegen aan selectie". Deze tool trekt een rechte lijn tussen 2 punten, wat hier natuurlijk erg handig is.

Context menu

Bij deze tool zijn er 2 context-menu's.

Context menu als er geen selectie is gemaakt:

NaamUitleg
Load Selection Laad een opgeslagen selectie in in het project waardoor je eerder gemaakte selecties weer kunt gebruiken. Zie "context-menu - save selection" voor een uitleg hoe je een selectie opsla
Reselect Per ongeluk een selectie weggeklikt? Met deze knop kun je gemakkelijk de laatst gemaakte selectie opnieuw invoegen.


Context menu op een selectie:
NaamUitleg
DeselectDeselecteerd de huidige selectie
Select InverseKeert de huidige selectie om. Alles wat niet is geselecteerd, word geselecteerd en alles wat wel geselecteerd is word niet gedeselecteerd.
FeatherVoegt een feather toe aan de huidige selectie. De randen en hoeken worden dan "gefade" naar transparant. Zie feather voor uitgebreide uitleg van deze functie.
Refine EdgesProbeert de randen van de selectie beter te herkennen. Zie de tutorial over refine edges voor een uitgebreide uitleg.
Save selectionSlaat de huidige selectie op in hetzelfde bestand, dus geen nieuwe laag of apart bestand. Deze selectie is gekoppeld aan aan een (nieuwe) channel van de layer. Door middel van "Load Selection" kunt u de selectie gemakklijk ophalen.
Make work pathMaakt van de huidige selectie een work-path. Een uitgebreide tutorial over het gebruik van een work-path komt later.
Layer via copyMaakt een kopie van de huidige selectie en plaats die in een nieuwe layer. Er word een kopie gemaakt, dus de huidige layer "beschadigd" niet.
Layer via cutKnipt de selectie uit de huidige layer, en plaats deze in een nieuwe layer. Hierdoor zit er nu dus een "gat" in de huidige layer.
New LayerMaakt een nieuwe , lege , layer aan
Free TransformMet free transform kun je de inhoud IN de selectie aanpassen, zonder een nieuwe laag aan te maken. Je kunt dus eenvoudig een stukje van de laag " uitknippen " en verplaatsen, vergroten, etc.. Voor een uitgebreide uitleg over de transform controls, zie de tutorial: Transform Controls.
Transform ControlsHierbij worden de transform controls op de selectie weergeven. Ditmaal gaat het niet om de inhoud, maar om de selectie zelf. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de selectie een klein stukje vergroot moet worden, of een stukje gedraaid moet worden. Voor een uitgebreide uitleg over de transform controls, zie de tutorial: Transform Controls.
FillVult de laag met een bepaalde kleur. Deze kan gekozen worden in het popup menu. Ook kunnen hier verschillende blendings modes ( de manier waarop de kleur met de achtergrond mengt) en de opacity (het dekvermogen, hoe "dik" word de kleur aangebracht) gekozen worden.
StrokeHiermee kan de rand van de selectie gevuld worden met een kleur. In het popup menu kunt u hier dus de dikte van de rand, de kleur en de locatie aanpassen. De locatie houd in of de stroke zich in, buiten of centraal op de selectie rand moet komen. Net zoals bij de "fill mode" kan hier de opacity en blending mode worden aangepast.


Handige tips

  1. Door de spatie ingedrukt te houden tijdens het maken van een selectie, kunt u het beeld gemakkelijk verplaatsen.
  2. Als caps-lock eenmalig word ingedrukt veranderd het icoontje bij de muis in een kruisje. Hierdoor kunt u veel precieser te werk gaan.
  3. Zodra de linker ctrl-knop / rechter alt-knop + muisklik tegelijkertijd worden ingedrukt zal de selectie meteen naar het beginpunt gaan (alleen voor de polygonal en magnetic lasso tool)
  4. Bij het gebruik van polygonal lasso tool kan de shift toets handig zijn om hoeken van 45 graden te maken.
  5. Met de enter knop kan de selectie worden afgerond.
  6. Met de esc knop kan de selectie worden afgebroken.
  7. Om het laatste gezetten punt te verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van de backspace-knop (alleen voor polygonal en magnetic lasso tool).
  8. Ook bij de magnetic lasso tool kunt u handmatig een punt zetten.

Gerelateerde artikelen

Over de auteur:
Rick's headshot
Rick van Lieshout
Rick van Lieshout is de eigenaar en administrator van Mi-Soft.nl
Ook is hij een manusje van alles en kan daarom in veel categorieen een steentje bijdragen.
U kunt meer over Rick te weten komen op zijn portfolio.
Rick@Mi-Soft.nl | Portfolio | Facebook | Twitter | Google+ | Youtube | Flickr | LinkedIn