Mi-Soft.nlavatar De marquee tool 07-10-2013

marqueetool toolbox

Wat houd deze tool in?
Met deze tool kunt u vierkante, ronde, 1px - kolom of rij selecties maken. Omdat deze tools dezelfde functies hebben, bespreken we ze allemaal in deze tutorial.

Waar kan ik deze tool vinden?
Deze tool kunt u links in de toolbox vinden (zie afbeelding rechts) of aanroepen door de toets "m" in te drukken. Door het icoontje even ingedrukt te houden (of met de rechtermuisknop te klikken) kunt u uit de verschillende selectie tools kiezen.

Inhoudsopgave:

Selectie's selectie's

Met de selectie opties kunt u bijvoorbeeld aan een bestaande selectie weer selectie's toevoegen of verwijderen. Om tussen deze functies te wisselen zijn links bovenin 4 knopppen te vinden:

 • Nieuwe selectie maken: Een geheel nieuwe selectie maken
 • Toevoegen aan selectie: Een stukje selectie toevoegen aan de bestaande selectie
 • Verwijderen van selectie: Een stukje selectie verwijderen van de bestaande selectie
 • Aftrekken uit selectie: Door een 2e selectie te tekenen over de bestaande selectie bekijkt Photoshop waar de 2 selecties elkaar raken en dit bewaart hij

Dit kunnen we even laten zien in een voorbeeld van de engelse vlag. We willen hier het kruis met een open gat selecteren.

Selectie voorbeeld 1

We beginnen met een nieuwe selectie waarmee we het rode gedeelte van links naar rechts selecteren.

Selectie voorbeeld 2

Om de rest van het kruis te selecteren moet de optie " toevoegen aan selectie " aanstaan. Hierna trekken we een selectie van boven naar beneden.

Selectie voorbeeld 3

Nu moeten we in het midden nog een rondje uitsnijden. Om een ronde selectie te maken, houden we de muisknop op " marque tool " in de toolbar even ingedrukt. Daarna komt er een menutje tevoorschijn waar we "elliptical marque tool" kunnen selecteren.

Selectie voorbeeld 4

Door nu de optie "verwijderen van selectie" aan te klikken kunnen we een gat in het midden maken.

Feather feather

Bij het gebruiken van de feather optie worden de randen en de hoeken van de selectie vanuit de binnenkant en buitenkant 'gefade' naar transparant, dit betekent dat u de onderliggende laag erdoorheen kunt zien. Deze blending is te zien zodra u de selectie knipt, plakt of verwijderd. Hoe meer pixels des te groter het bereik van het blenden is (het aantal pixels geeft namelijk aan hoeveel pixels photoshop mag aanpassen).

Style style

In het style-menu heeft u 3 verschillende keuzes:

 1. Normal
  Met de stand op "normal" kunt u gewoon normale selectie's maken zonder limieten.
 2. Fixed Ratio
  Fixed Ratio houd in dat er altijd een verhouding in lengte en breedte is. Als deze op "width = 1" en "height = 2" staat, is er altijd een verhouding van 1:2. Dit betekent dat de selectie 1 breed en 2 hoog kan zijn, maar ook 4 breed en 8 hoog.
 3. Fixed Size
  Als fixed size aanstaat, houd de selectie altijd de ingevoerde waarde aan. Stel dus dat "width = 40" en "height = 40" is, dan zal de selectie altijd een vierkant van 40 bij 40 pixels zijn.

Refine Edges refine edges

Refine edges is een erg geavanceerde tool in photoshop. Als u refine edges gebruikt, zal photoshop middels geavanceerde algoritme proberen de randen van uw object beter te herkennen. Deze tool is dus erg handig bij het maken van selecties van hele kleine dingen (denk aan vacht of haar). De refined edge tool is zo groot dat deze later een eigen tutorial krijgt.

Context menu

Bij deze tool zijn er 2 context-menu's.

Context menu als er geen selectie is gemaakt:

Naam Uitleg
Load Selection Laad een opgeslagen selectie in in het project waardoor u eerder gemaakte selecties weer kunt gebruiken. Zie "context-menu - save selection" voor een uitleg hoe u een selectie opslaat
Reselect Per ongeluk een selectie weggeklikt? Met deze knop kunt u gemakkelijk de laatst gemaakte selectie opnieuw invoegen.


Context menu op een selectie:
Naam Uitleg
Deselect Deselecteerd de huidige selectie
Select Inverse Keert de huidige selectie om. Alles wat niet is geselecteerd, word geselecteerd en alles wat wel geselecteerd is wordt gedeselecteerd.
Feather Voegt een feather toe aan de huidige selectie. De randen en hoeken worden dan "gefade" naar transparant. Zie feather voor uitgebreide uitleg van deze functie.
Refine Edges Probeert de randen van de selectie beter te herkennen.
Save selection Slaat de huidige selectie op in hetzelfde bestand, dus geen nieuwe laag of apart bestand. Deze selectie is gekoppeld aan een (nieuwe) channel van de layer. Door middel van "Load Selection" kunt u de selectie gemakklijk ophalen.
Make work path Maakt van de huidige selectie een work-path.
Layer via copy Maakt een kopie van de huidige selectie en plaats die in een nieuwe layer. Er word een kopie gemaakt, dus de huidige layer "beschadigd" niet.
Layer via cut Knipt de selectie uit de huidige layer, en plaats deze in een nieuwe layer. Hierdoor zit er nu dus een "gat" in de huidige layer.
New Layer Maakt een nieuwe , lege , layer aan
Free Transform Met free transform kunt u de inhoud IN de selectie aanpassen, zonder een nieuwe laag aan te maken. U kunt dus eenvoudig een stukje van de laag " uitknippen " en verplaatsen, vergroten, etc.
Transform Controls Hierbij worden de transform controls op de selectie weergeven. Ditmaal gaat het niet om de inhoud, maar om de selectie zelf. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de selectie een klein stukje vergroot moet worden, of een stukje gedraaid moet worden. Voor een uitgebreide uitleg over de transform controls, zie de tutorial: Transform Controls.
Fill Vult de laag met een bepaalde kleur. Deze kan gekozen worden in het popup menu. Ook kunnen hier verschillende blendings modes ( de manier waarop de kleur met de achtergrond mengt) en de opacity (het dekvermogen, hoe "dik" word de kleur aangebracht) gekozen worden.
Stroke Hiermee kan de rand van de selectie gevuld worden met een kleur. In het popup menu kunt u hier dus de dikte van de rand, de kleur en de locatie aanpassen. De locatie houd in of de stroke zich in, buiten of centraal op de selectie rand moet komen. Net zoals bij de "fill mode" kan hier de opacity en blending mode worden aangepast.

Handige tips

 1. Door de spatie ingedrukt te houden tijdens het maken van een selectie, kunt U de selectie gemakkelijk verplaatsen.
 2. Door de shift ingedrukt te houden tijdens het maken van een selectie, word de verhouding 1:1 gezet. Hierbij word het automatisch een vierkante selectie bij de rectangular marquee tool, en een perfecte cirkel bij de elliptical marquee tool.
 3. Zodra de alt-knop tijdens het maken van een selectie word ingedrukt, word het midden van de selectie gelijk gesteld aan het begin punt (waar de selectie gemaakt is)
 4. Om een selectie snel uit te knippen en te verplaatsen op dezelfde laag kunt u ctrl ingedrukt houden en op de laag klikken. Door nu de muis te verslepen word de selectie uitgeknipt en kan deze vrij over de laag verplaatst worden.
 5. "Toevoegen aan selectie" kan snel en gemakkelijk tijdelijk gekozen worden door de shift knop ingedrukt te houden
 6. Ook de "Aftrekken uit selectie" kan snel en gemakkelijk tijdelijk gekozen worden door de linker-alt knop ingedrukt te houden
 7. Om snel een kopie van een selectie te maken, kan de rechter-alt knop gebruikt worden. Hiermee word er een kopie van de selectie op dezelfde laag geplakt.

Gerelateerde artikelen

Over de auteur:
Rick's headshot
Rick van Lieshout
Rick van Lieshout is de eigenaar en administrator van Mi-Soft.nl
Ook is hij een manusje van alles en kan daarom in veel categorieen een steentje bijdragen.
U kunt meer over Rick te weten komen op zijn portfolio.
Rick@Mi-Soft.nl | Portfolio | Facebook | Twitter | Google+ | Youtube | Flickr | LinkedIn